Vlekkenwijzer


Gebruik voor alle onderhoudsklussen eerst zachte reinigingsproducten zoals: kalkvrij water, spuitwater, zachte zeep, soda, azijn, citroen, zout, afwasmiddel, het schuim van een wolwasmiddel, stoom, mist, sneeuw, een vlakgom, tandpasta of tabletten om kunstgebitten mee te reinigen.

Vlekkenwijzer

Vul het middel in waarmee je de vlek gemaakt hebt en met één druk op de knop lossen wij het voor je op.

bijv: "kaarsvet" of "bloed"


 

Roest: Mijn grootmoeder zette kledingstukken met roestvlekken altijd eerst een nachtje in de karnemelk. Vervolgens druppelde ze er citroensap op en legde de kleding ‘op de bleek’ in het zonnetje. In plaats van de stof zo snel mogelijk te drogen, besproeide ze de vlek regelmatig met de plantenspuit zodat het citroensap lang kon bleken. Helemaal geen slechte methode, want de vlekken waren dan wel degelijk verdwenen en het was niet belastend voor het milieu noch voor de textielvezels.

Roest: We kunnen deze manier van werken dus nog steeds gebruiken, maar je hebt misschien niet dagelijks liters karnemelk in huis. Wat je ook kunt doen: besprenkel de roestvlek met heet citroensap en strooi dan zout op het sap. Hoe langer dit middeltje warm blijft, hoe beter dat het werkt. Misschien kan je het kledingstuk onder een schemerlamp leggen (zie dat het niet té warm wordt, anders heb je straks geen roestvlekken maar schroeivlekken.) Je kan het kledingstuk ook boven een stomende waterketel houden, maar zie wel dat je je niet verbrandt! Eventueel herhaal je dit proces nog een keer. Goed naspoelen en nawassen. Heel oude roestvlekken zal je er jammer genoeg op deze manier niet uitkrijgen. Maak een mengseltje van 1 dl warm water (kopje), 2 gram zuringzout (mespunt, te koop bij een goede drogist) en 10 gram (koffielepel) glycerine. Smeer dit op de vlek en zie hoe de roest verdwijnt. Zodra de vlek weg is, spoel je de stof met (liefst gedistilleerd) water. Hierna de kleding gewoon wassen. Verwijder nooit roestvlekken als je het kledingstuk aan hebt! Het zuringzout kan namelijk heel zeer doen op de huid. Bescherm dus ook je handen als je deze methode toepast.

Roest: Roestvlekken op schaatsen kun je wegkrijgen met ammonia. Daarna polijsten met staalwol en olie.

Roest: Roest vlekken op chroom schuur je weg met heel fijne staalwol en olie. Voor hardnekkige oude roestvlekken op porselein, die er met schoonmaakazijn, citroensap en zout niet uitgaan, gebruik je het best verdund zoutzuur. Wees met dit middel extra voorzichtig. Bescherm je huid, adem de gassen niet in en neutraliseer het porselein zodra je ziet dat de roest is opgelost. IJzeren kasten kunnen lelijke vlekken op linoleum vloeren maken. Met een beetje geluk is een sopje van groene (bruine, zachte) zeep voldoende om deze roestvlekken te verwijderen. Eventueel fijn staalwol gebruiken. Roestig gereedschap kan je een nacht in de cola leggen of in de petroleum. Wrijven met vochtig zout helpt ook. Vet alle ijzer en staal daarna in met blanke was, vaseline of vet. Tot slot: roestvlekken op blank hout verwijder je met oxaalzuur. Je doet de schilfers in een glazen pot met heet water en lost de schilfers zo op. Druppel met een druppelteller de vloeistof op de vlek of gebruik een kunststof kwast (zie dat er geen ijzer aan de kwast zit, want anders lost dat ijzer ook op!). Neutraliseer met water.

De Gouden Raad van Tante Kaat®